Witam Mam problem, ułożyłem sobie dietę w której niestety mam za mało kalorii, a za dużo białka. Wg kalkulatora po treningu brakuje mi też węgli, ale chciałbym zacząć z poziomu 5 g. na kg. Tłuszcze planuje na poziomie 1g / kg. A białko 2g /kg. Obecnie ważę 70 kg przy 184 cm, więc za mało. Jak zmienić żeby było wszystko w porządku tj.zwiększyć [...]
[...] smaku decydują aromaty lub kakao. Zdecydowanym plusem jest zawartość witamin z grupy B, natomiast na tym zalety się kończą. Napój ma dużą zawartość cukrów prostych i bardzo mało białka. Ma też sporo kalorii, ale biorąc pod uwagę, że jest słodzony cukrem, to ten fakt nie powinien dziwić. Müllerdrink Vegan jest dość rzadki. Można powiedzieć, że ma [...]
[...] zajadają i wychwalają i z niecierpliwością czekałam na wersję wegańską. I warto było czekać, bo pojawił się jeden z moich ulubionych smaków - kokosowy. I żeby tego było mało, to z dodatkiem chrupiących migdałów. Wiele tego typu wyrobów wegańskich ma specyficzny smak i po prostu czuć, że to coś innego. O ile wielu wegan za smakiem mięsa nie [...]
[...] solidna. W daniu tym jest sporo węglowodanów, ale biorąc pod uwagę, że 60% stanowi ciasto makaronowe, to nie jest to zaskakujące. Jak na posiłek, to jest tutaj jednak trochę mało białka. Skład pierożków jest bardzo przyzwoity, same naturalne składniki, bez dziwnie brzmiących dodatków. Nie za bardzo jest się do czego przyczepić. Skład 60% ciasto [...]
[...] i wegetarianom jest znacznie łatwiej niż kiedyś. Dawniej, żeby skomponować posiłek, trzeba było się trochę natrudzić i zaakceptować to, że dieta będzie dość monotonna i mało smakowita. Dziś mamy mnóstwo produktów do wyboru, nie tylko spożywczych, ale również wśród suplementów. Kompletna i pełnowartościowa mieszanka Nie jest trudno znaleźć [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
[...] oleju. Jedyne, do czego można się przyczepić, to dodatek cukru. Producent spokojnie mógłby z niego zrezygnować, ale też nie jest go aż tak dużo, więc jeśli na co dzień masz mało cukru w diecie, to możesz przymknąć na to oko. Jak smakuje danie? Jedząc Strogonow, ma się wrażenie, że się zjada paprykę z cebulą i pieczarkami w mocno pomidorowym [...]
[...] powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic [...]
[...] wchłania. Warto też zwrócić uwagę na całkiem solidną porcję białka. Dieta bogata w ten makroskładnik zwiększa uczucie sytości i zmniejsza ilość spożytych kalorii. Co prawda mało kto zjada 100 g nasion chia w jednej porcji. Zwykle jest to łyżka lub dwie, jednak mimo wszystko stanowi ciekawy dodatek do żywności, dzięki któremu uzyskujemy po prostu [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem, należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy białek w organizmie człowieka. Inne, ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
[...] jest silnie przerysowane i jak dla mnie jego sens jest znikomy, bo kto je posiłek, który składa się w 75% z tłuszczów? Biorąc pod uwagę środowisko kulturystyczne, niezwykle mało prawdopodobne, by posiłek dostarczał tylko 10% protein, typowa jest zawartość od 20% do 30%. Jeśli już posiłek jest wysokowęglowodanowy, to rzadko zdarza się, by aż tak [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]
Zapewne wielu z nas słyszało w dzieciństwie od rodziców zdanie: śpij - będziesz miał więcej sił. Wiemy doskonale, że aby efektywnie działać w codziennym życiu, musimy wysypiać się. Nie wystarczy jednak dbać o samą długość snu, ale także musimy skupiać się na jego jakości. Oczywiście sen to nie tylko wspieranie codziennej aktywności [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
Temat odchudzania powraca głównie, gdy robi się gorąco. Był taki okres, że zdawałoby się, że ekstremalna dieta to najlepszy sposób na zrzucenie kilogramów. Całe szczęście na dzień dzisiejszy większość zdaje sobie sprawę z tego, że to niezdrowe podejście i tak naprawdę prędzej nas doprowadzi do tzw. efektu jo-jo, zaburzeń odżywiania lub innych [...]
[...] wyliczyć, ile płynów potrzebuje dany organizm. Zazwyczaj powinniśmy spożywać tyle wody, aby nie czuć pragnienia. Praktyka jednak pokazuje, że tego typu działanie jest mało efektywne, a część z osób i tak zapomina o spożywaniu płynów. W środowisku osób trenujących przyjmuje się umownie, że ilością optymalną jest wypicie około 1l płynów na [...]
[...] że białko serwatkowe chroni mięśnie w trakcie redukcji. Badanie III W badaniu Samuel Mettlera i in. z 2010 r. W ciągu 4 tygodni uczestnicy z grupy dostarczającej mało protein na diecie redukcyjnej (deficyt 40% w porównaniu do rutynowo stosowanej diety), stracili aż 1,6 kg mięśni. Przy większej podaży białka (2,3 g na kg masy ciała) [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]